Yellow canary

Fatiha Attaeb » Steeds sneller?

Onze Westerse maatschappij roept nog steeds naar meer, sneller, groter en beter.  Dit gaat ten koste van rust, tijd, kwaliteit en contact. Vele mensen worden ziek of voelen zich slecht. Er duiken meer en meer ziekten en klachten op waar de klassieke geneeskunde geen weg mee weet, zoals Chronisch VermoeidheidsSyndroom (CVS), fibromyalgie, migraine, depressies, burn-out, zelfmoord,…

In de natuur zien we dat niets blijft groeien. De bomen groeien in de lente, komen tot bloei in de zomer en rusten in de herfst en winter. De boom groeit elk jaar een beetje tot er een maximum bereikt is. In de natuur stopt alles op een bepaald moment met groeien.

Zo ook is het als mens niet haalbaar om te blijven groeien. Onze economie is op een punt gekomen dat verdere groei niet meer leefbaar is. De groei in materie heeft veel gekost aan het voelen, zingeving en authentiek contact. Onze maatschappij zal een status quo moeten toelaten of zelfs wat “sustainable shrinking”.

Less is more!

Hier en daar zien we deze beweging reeds in bedrijven of individuen. Ze gaan niet meer op zoek naar groter en meer en rijker, maar naar meer zingeving. Dit gebeurt in harmonie met het milieu en leidt tot meer geluk en voldoening.

UA-38038470-2