Duck and ducklings

Relaxeren en mediteren

Relaxatie is ontspanning, het loslaten van spanningen in het lichaam.

Meditatie is het denken stil laten worden, bewust zijn van wat er is.

Is relaxatie en meditatie een weg naar ontspanning die bij jou past? Kom eens een reeks volgen in Open Mind.

Relaxeren is in het westen bekender dan mediteren? Vandaar wat meer uitleg over mediteren.

Bij meditatie richt je je energie naar binnen, naar de binnenwereld. Tijdens de dag zijn we meestal naar buiten gericht. Alles kan in feite meditatie zijn, zolang je bewust bent en laat zijn. Meditatie is niets zweverigs. Iedereen kan het leren. En net zoals bij tekenen, zijn sommigen er beter in dan anderen.

Een definitie van meditatie is: “Meditatie is gewoon zijn. Niets doen – geen handeling, geen gedachte, geen emotie.”

Meditatie is niets anders dan weer thuis te komen, gewoon een beetje bij jezelf uit te rusten. Het is niet het zingen van een mantra, het is zelfs niet bidden; het is gewoon weer thuis tot rust te komen. Nergens naartoe gaan is meditatie, gewoon te zijn waar je bent, precies daar te zijn waar je bent. (bron Osho)

Meditatie is het verkrijgen van geestelijke rust die met verschillende technieken bewerkstelligd kan worden. Het is het in evenwicht brengen van lichaam en geest, het tot rust brengen van je innerlijk door je gedachtenstroom te stoppen en je over te geven aan het beschouwen (contempleren) van jezelf en het onzichtbare. Het is een concentreren op jezelf, hetgeen ook als een ‘retraite’ gezien kan worden. Men kan op verschillende manieren mediteren. Men kan zichzelf bijvoorbeeld door zich te concentreren op de eigen ademhaling, de in- en uitwaartse stroom te volgen, tot innerlijke rust brengen. (bron Omni ABC)

Waarom Mediteren?

Meditatie heeft veel voordelen. Enkele minuten per dag mediteren zijn al voldoende om in contact te komen met je spirituele kant en om een innerlijke balans te vinden. Meditatie is een diepe vorm van ontspanning die je in contact brengt met je innerlijke zelf. Regelmatig mediteren zorgt voor een innerlijke rust die alle aspecten van het leven beïnvloedt. Het doel van meditatie is om de geest vrij van gedachten te maken, zodat je een helende, innerlijk stilte beleeft.

Doel Meditatie:

Denken stil laten vallen, spirituele verdieping, ontspanning, inzicht, een sterkere intuïtie en groter concentratievermogen. Meditatie helpt je beseffen wie je bent en op welke manier jij je bijdrage kunt leveren aan de wereld. Met andere woorden: meditatie brengt je dichter bij je essentie en je levensdoel.

Opmerkingen van anderen raken je nog wel, maar je gaat er anders op reageren. Je durft ook dichter bij je angsten te komen. Je neemt er geen afstand meer van, maar durft door de pijn heen te gaan. In eerste instantie misschien niet direct aangenaam, wegens confronterend, maar wel positief voor je innerlijke groei. Plus: je lijf is je ook enorm dankbaar als je aan het mediteren slaat. Je bloeddruk daalt, je hart doet het rustiger aan en daarmee verbeter je je gezondheid op alle vlakken.

Hoe Mediteren?

Er zijn verschillende manieren mogelijk om te mediteren. Je kunt mediteren, terwijl je probeert je aandacht te richten op de vlam van een kaars. Een andere manier van mediteren is om met gesloten ogen stil te zitten en je te concentreren op de ademhaling. Ook kun je een woordenreeks herhalen om de geest te kalmeren, (mantra). Als je het woord ‘liefde’ blijft herhalen, ga je je vereenzelvigen met het gevoel dat erbij hoort. Regelmatig mediteren helpt tegen stress en zorgt voor rust en ontspanning.

Hoe werkt Meditatie?

Regelmatig mediteren zorgt voor meer lichamelijke energie. Rust en ontspanning zorgt voor een goede slaap. Door dat meditatie een schakel vormt tussen de linker en rechter hersenhelft wordt de communicatie tussen de ‘logische’ en ‘intuïtieve’ aspecten van jezelf verbeterd. Meditatie verlaagt de hartslag en hersenactiviteit, dat weer zorgt voor diepe ontspanning, waardoor de geestelijke inspanning vermindert. Doordat de spieren zich ontspannen nemen lichamelijke klachten die door spanning en stress zijn ontstaan af. Relaties met anderen worden door mediteren harmonieuzer omdat je jezelf beter voelt.

UA-38038470-2