Opleiding relaxatie therapie:

Relaxatietechnieken als tool in begeleiden van mensen of groepen.

Vraag de folder aan en we sturen die graag naar je toe. Inschrijven.

Doelstelling:

Iemand ontspannen is relatief eenvoudig, iemand relaxeren is een kunst. Relaxeren is niet enkel op fysiek niveau, maar pakt ook zoveel mogelijk de bron van de stress aan. Een goede relaxatie heeft dan ook een langere werking dan een gewone ontspanning. Relaxatie brengt de persoon bij een innerlijke rust, die telkens vanzelf terugkeert, zonder dat het nog enige moeite kost.

 Relaxatie is een natuurlijk gegeven als je in balans bent. Wanneer er teveel spanning en stress aanwezig zijn, is het niet meer vanzelfsprekend om rust te vinden. Ontspanningstechnieken zijn dan een oplossing om lichaam en geest tot rust te brengen. Deze reeks brengt jou een brede waaier aan ontspanningstechnieken zodat relaxatie een stevige basis wordt om op terug te vallen, als een ‘way of living’, welke uitdagingen het leven ook brengt en dit voor jezelf en je doelgroep.

“Spanning is wie je denkt te moeten zijn,
ontspanning is wie je werkelijk bent”

~Chinees spreekwoord

Verschil met andere relaxatieopleidingen:

 • Je leert het verschil tussen ontspannen, de spanning loslaten en relaxeren, innerlijke rust bereiken. Als je echte relaxatie kan aanleren, dan maak je je je cliënt onafhankelijk van jou om telkens vanzelf weer in die innerlijke rust te zakken.
 • De technieken worden heel eenvoudig en praktisch aangeleerd en zijn direct toepasbaar. Er wordt weinig theorie gegeven, maar veel ervaren. Je lichaam leert nieuwe patronen dat het makkelijk kan doorgeven aan iemand anders.
 • je leert aandacht te besteden aan omgevingsfactoren.
 • specifieke situaties zoals het denken stoppen, omgaan met ADHD, omgaan met overprikkelde mensen en andere uit de realiteit gegrepen problemen worden in de opleiding meegegeven.
 • Sofie is een zeer ervaren lesgeefster in tal van opleidingen.

Motivatie van de opleiding relaxatie therapie:

Onze Westerse maatschappij roept nog steeds naar meer, sneller, groter en beter.  Dit gaat ten koste van rust, tijd, kwaliteit en contact. Velen worden ziek of voelen zich slecht. Er duiken meer en meer ziekten en klachten op waar de klassieke geneeskunde geen weg mee weet, zoals CVS, fibromyalgie, migraine, depressies, burn-out, zelfmoord,…

De maatschappij zal moeten toelaten dat er “sustainable shrinking” nodig is en manieren vinden om dit in te bouwen in onze levenswijze.

Voor wie?

Deze opleiding relaxatie therapie is in de eerste plaats gericht naar kinesisten en mensen uit de zorg- en welnesssector. Deze reeks geeft jou tools om relaxatie in te bouwen in jouw leven en beroep.
Rust en gecenterd zijn uitstralen geeft een directe invloed op je omgeving (je kinderen of gezin, je klas, je klant of patiënt,…).
Als kinesist kan je relaxatie toevoegen aan een sessie als extraatje of kan je kiezen om als kine-relaxatie jouw praktijk uit te bouwen.
Als psycholoog, therapeut of coach krijg je een extra dimensie om te gebruiken tijdens je sessies.
Ben je zorgverlener, dan is het belangrijk om voor jezelf te zorgen via relaxatie en dit doorgeven aan cliënten is een pluspunt.
Als lesgever kan je relaxatiemomenten inbouwen in je klas, zodat nu en dan de groep opnieuw opgeladen aan de volgende taal kan beginnen.
Als manager of leider van welke groep dan ook krijg je handvaten om via een andere invalshoek je leden/personeel te bereiken.
Als arts of tandarts kan je op een andere manier met je zenuwachtige patiënt omgaan.

Inhoud van de opleiding relaxatie therapie:

Er wordt een duidelijk kader gegeven over het verschil tussen ontspannen en relaxeren en op wie, hoe en wanneer je elk van beiden toepast.

Er wordt een brede waaier aan relaxatietechnieken aangeboden. Jij kan hieruit dan zelf kiezen wat jou ontspant en wat je leuk vindt om toe te passen bij je doelgroep.
De meeste technieken zijn wetenschappelijk ondersteund, andere zijn empirisch zo vaak uitgetest in Open Mind op groepen en individuen dat ze voor mij hun kracht bewezen hebben. Je kan de technieken combineren en er je eigen cocktail van maken. Vooral de volgorde van de technieken is van belang! Je proeft van elke techniek en leert er genoeg van om concreet en direct toe te passen in je dagelijks leven en je beroep. Er wordt ook gekeken indien mogelijk om de oorzaak, de bron van de stress aan te pakken.

 • Diverse ademhalingstechnieken
 • Actieve en passieve relaxatietechnieken (autogene training volgens Schultz en Actieve relaxatie volgens Jacobson)
 • Yoga-like ontspanningsoefeningen
 • Ontladen van trauma volgens Peter Levine
 • Basis van mindfulness
 • Eenvoudige relaxerende visualisaties
 • Klank, geur en andere prikkels
 • Eenvoudige ontspannende zelfmassagetechnieken
 • Relaxerende houdingen

Ondersteuning:

Onze opleidingen worden ondersteund via een leerplatform http://www.coachingtools.be/openmind/ met toegang tot lesmateriaal, beeld- en geluidsmateriaal, huistaken, contact met medestudenten,…

Certificatie:

Alle deelnemers ontvangen een Bewijs van Deelname als ze minstens 80% aanwezig waren. Je krijgt een Diploma Relaxatietherapeut na afleggen van een proef na de opleiding. Deze proef is vrijwillig en houdt een 1 op 1 sessie in, alsook een groepsrelaxatie. Deze proef wordt afgestemd op jouw beroep of interesses.
smiley   Welkom in de wereld van innerlijke rust!

UA-38038470-2