OpenMind1249

Steffie Vandierendonck » Traumaverwerking

Veel spanningen in ons lichaam zijn veroorzaakt door onderliggend trauma. In onze maatschappij leren we om braaf te reageren. Als iemand ons bedreigt, spant ons lichaam op, klaar om te reageren. Opgevoed als we zijn, reageren we niet en de spanning blijft achter in het lichaam. Dit maken we keer op keer mee, tot we een chronische spanning in het lichaam hebben, waarvan we eigenlijk niet weten hoe die daar precies gekomen is. Je kan die spanning ook niet zomaar loslaten, want ze zit opgeslagen in je cellen.

Dit lichamelijk geheugen zorgt ervoor dat jij in bepaalde omstandigheden – Vastloopt – Vlucht – Vecht (of in het Engels Fight, Flight of Freeze). Dit zijn lichamelijke reacties die je als het ware niet onder controle hebt. Iemand zegt iets tegen jou in een bepaalde context en jij bevriest plots of je gaat buiten verhouding in discussie of je gaat plots weg.

Traumahealing maakt die spanning weer vrij in het lichaam. Op een veilige manier wordt die spanning die sinds jaren in het lichaam zit eindelijk ontladen. De persoon leert nieuwe, helende reactiepatronen en het lichaam ontspant. Eindelijk het gevoel van in de matras te liggen, ipv erbovenop!

UA-38038470-2